Articol din Ziarul Financiar

de

EDIŢIE SPECIALĂ HR INSIDER

Şcolile de afaceri încep să „vâneze“ antreprenorii. Multinaţionalele nu mai au bani pentru programele de MBA ale managerilor

ieri, 20:16 Autori: Adelina Mihai , Corina Mirea


Cititi pe www.zfcorporate.ro/Profesii cele mai importante declaratii facute in cadrul celei de-a noua editii a dezbaterii HR Insider. Un alt rezumat al discutiilor din aceasta dezbatere va fi publicat si in rubrica Profesii din ZF-ul de luni.
Anii de criza au strâmtorat bugetele multinationalelor care obisnuiau sa investeasca in educatia managerilor, astfel ca tot mai multe scoli de afaceri se orienteaza catre antreprenori pentru a-si completa locurile libere din noile clase de MBA – aceasta a fost una dintre concluziile celei de-a noua editii a dezbaterii HR Insider, organizata de ZF Corporate, serviciul de stiri online cu plata al Ziarului Financiar.

„Piata (programelor de MBA- n.red.) se afla intr-o gripare. Dupa venirea crizei, corporatiile si-au eficientizat bugetele, s-au uitat mai mult la costuri, si-au stabilizat oamenii potriviti pe pozitiile necesare, iar foarte multi au dezvoltat programe de training interne. O alta problema este ca multinationalele au sponsorizat programe de educatie pentru românii care trebuiau sa preia rolurile expatilor, care nu au mai disparut. Este un joc cu suma nula, economia nu creste, stagneaza, chiar daca statisticile arata +3,5% in PIB-ul de anul trecut. De aceea sunt tot mai multi oameni care isi platesc singuri MBA-ul“, a spus Ovidiu Dimbean- Creta, decanul scolii de afaceri ASEBUSS, care ofera de 20 de ani un pro­gram de Executive MBA pe piata locala. Daca in anii de boom ASEBUSS avea câte 40-45 de manageri inscrisi in programul de EMBA, sau chiar 80 -90 de manageri care invatau in doua serii paralele, situatia s-a schimbat dramatic in criza: in 2012, scoala a avut 25 de absolventi de EMBA, iar in 2013 avea inscrisi 30 de manageri la program. Cu toate acestea, incepând de anul trecut, ASEBUSS a lansat un nou program de educatie mana­geriala, MBA Antreprenor, care are deja 10 studenti.

Criza a schimbat structura sursei de finantare a celor care urmeaza cursurile unui program de MBA, iar acest lucru se observa si in rezultatele sondajului care a stat la baza realizarii suplimentului Top MBA, editat de ZF: daca in 2008 companiile plateau taxele de scolarizare pentru mai bine de 60% dintre managerii care urmau cursurile unui MBA, in 2013 situatia s-a inversat, pentru ca 62% dintre absolventii de anul trecut si-au finantat singuri cursurile.

„90% dintre companiile din tara nu sunt corporatii, insa in piata inca exista conceptul ca MBA-urile se adreseaza marilor executivi. Un adevarat antreprenor care stie valoarea banului nu are cum sa nu investeasca 20.000 de euro in ceva care stie ca il va ajuta“, a explicat Doru Mircea, Managing Partner al firmei de training APS Business Academy si absolvent al programului de EMBA oferit pe plan local de University of Sheffield.

Cititi restul articolului accesand link-ul de mai jos.

http://www.zfcorporate.ro/profesii/scolile-de-afaceri-incep-sa-vaneze-antreprenorii-multinationalele-nu-mai-au-bani-pentru-programele-de-mba-ale-managerilor-12108980

comments powered by Disqus
×

Newsletter

Ca sa stii in permanenta ce este nou in materie de pregatire pentru business si vanzari, fara sa pierzi ore intregi cautand articole sau carti, te invit sa introduci adresa de e-mail si vei primi saptamanal newsletter-ul nostru. Multumesc.

Nume
Prenume
Email