De la Andrew Carnegie la Business Academy

de

Unul din cele 17 principii ale succesului din filosofia lui Andrew Carnegie (de fapt nu e doar a lui; e rezultatul unei activitati de cercetare pe durata a 20 de ani, facuta de Napoleon Hill, la indemnul lui Carnegie) este acela al “unui efort in plus”.

 

Cand am citit prima data asta am zis “e la mintea cocosului...mare lucru…” si nu am dat foarte mare importanta; probabil ca inca nu eram pregatit (pentru ca aceeasi filosofie spune ca e nevoie sa fii pregatit ca sa o aplici). Intre timp am continuat sa-mi “vad de treaba mea” cum se spune la noi in Ardeal. Au trecut cativa ani de atunci…

 

Zilele trecute m-a sunat un prieten foarte bun sa ma roage sa ajut pe cineva (total necunoscut, ba mai mult, potential competitor de business) intr-o anumita situatie. Am vorbit cu persoana in cauza la telefon, i-am spus ce are de facut, dupa care am spus: “te rog sa-mi dai un mesaj dupa ce termini ca sa stiu ca ai rezolvat”.

 

Au mai trecut doua zile si m-a sunat doamna in cauza ca sa ne cunoastem la o cafea; era ziua in care se faceau pregatirile pentru parada de Ziua Nationala si traficul in Bucuresti era paralizat; am intarziat O ORA SI JUMATATE la intalnire; singurul lucru pe care il puteam face era sa o tin la curent cu “evolutia” drumului meu catre ea. Am ajuns, intr-un final si am mai stat inca doua ore la discutii.

 

Inspre final imi spune ca ceea ce a determinat-o, in primul rand, sa vrea sa ma cunoasca a fost precizarea mea de la finalul convorbirii telefonice, adica sa-mi dea un mesaj prin care sa-mi spuna ca s-a rezolvat.

 

Dupa cateva zile am luat la rasfoit cartea “Secretul bogatiilor”, scrisa de Napolen Hill si am dat, din nou, peste principiul “efortului in plus”; desi eu nu l-am considerat un efort deloc, daramite in plus, pentru ca este parte din ceea ce fac zi de zi, efectul pe care l-a produs la celalalt capat a fost unul semnificativ. Si sunt sanse mari ca rezultatele, in timp, sa fie si mai remarcabile.

 

Tot Andrew Carnegie spune ca nu poti pretinde sa ai inainte de a oferi.

 

Nu cred ca am invatat sa aplic acest principiu DOAR citindu-l in carte; stiu sigur ca fac asta in fiecare zi pentru ca am vazut oameni pe care ii admir si de la care am invatat multe in ultimii 20 de ani, facand acest lucru (deci i-am modelat); si mai stiu ca, facand asta si avand rezultate, am prins curaj sa fac asa mai departe.

 

Practic, este vorba de cele trei metode de invatare: indirecta (din carti), directa (pe “propria piele”) si prin modelare.

 

Daca functioneaza la mine sigur functioneaza si la tine. Tot ce ai de facut este sa iti alegi cu grija sursele de la care sa inveti: cartile, cursurile, training-urile si persoanele.


SI pentru asta e nevoie de “un efort in plus”; e un marathon pe care te invit sa-l alergam impreuna. Stiu cum se face si iti cer doar sa ai incredere in mine, la fel cum au avut altii pe care poti sa-i intrebi cum i-a ajutat experienta.

comments powered by Disqus
×

Newsletter

Ca sa stii in permanenta ce este nou in materie de pregatire pentru business si vanzari, fara sa pierzi ore intregi cautand articole sau carti, te invit sa introduci adresa de e-mail si vei primi saptamanal newsletter-ul nostru. Multumesc.

Nume
Prenume
Email