Paraiele mici fac fluviile mari

de

De multe ori punem insuccesele sau neatingerea unui obiectiv pe seama lipsei de resurse. Daca aveam mai multi bani, mai mult timp la dispozitie, mai multi oameni sa se ocupe de proiect etc. Daca, daca,daca… De cele mai multe ori este o problema de perspectiva, de abordare a problemei dintr-un unghi sau altul. De cate ori am amanat o vizita necesara la stomatolog, de exemplu, pe motivul lipsei de timp? Iar cand durerea a devenit de nesuportat… Nu-i asa ca timpul nu a mai reprezentat o problema in fata durerii? Ce poate spune un fumator despre lipsa de timp in situatia in care s-a gasit la miezul noptii fara o tigara? Eventual ca putea sa planifice mai bine, dar tot gaseste solutia problemei, chiar in situatia data!

 

Unde vreau sa ajung?

 

Avem tendinta de a nu fi impresionati de cifrele mici. Ce inseamna un comision de 0,22 % pe luna adaugat ratei bancare? Nu e ceva impresionant! Intr-un an inseamna cca. 2,5 % adugat dobanzii creditului. Deja e altceva…

Ce inseamna o jumatate de ora pierduta intr-o zi? Aproape 8 zile intr-un an! Opt zile pe care le-am putea petrece in mod productiv la serviciu, relaxant cu familia si prietenii sau citind, facand sport sau orice altceva pentru mintea, corpul sau spiritul nostru.

Ne putem intreba ce rost au «doar» 10 minute petrecute cu partenerul, copilul, prietenii. Pare putin. Este putin ! Dar daca suntem «acolo» 100 %, traind momentul in cel mai autentic si intens mod, valoreaza mai mult decat o ora petrecuta intamplator.

Cat de usor ne gasim echilibrul intre job si familie, sanatate, relatii? Probabil raspunsul sta in gestionarea cifrelor mici.

 

Am sa dau un exemplu. In urma cu cativa ani British Airways se afla intr-un serios impas fianciar. Se cautau diverse variante de a diminua pierderile. Printre propuneri a aparut una aparent hilara: numarul de masline servite la business class sa se reduca de la patru la trei, pe o farfurie. «Sa fim seriosi!» a fost una dintre reactii. Analizand propunerea s-a descoperit ca niciodata maslinele de la business class nu se consumau in totalitate, ceea ce inseamna ca impactul asupra clientilor urma sa fie minim sau zero. Masura a fost pusa in aplicare si a adus economii de doua sute de mii de lire sterline. Putin, ar spune unii. Chestie de perspectiva, dupa cum ziceam si la inceput: cei doua sute de mii de lire sterline inseamna cativa angajati salvati de la concediere. Cateva familii, mai multe destine, poate chiar vieti.

Cifrele mici, cum ziceam.

 

Un alt exemplu, intamplat la Toyota: s-a propus ca muncitorii de pe liniile de asamblare sa fie dotati cu un tip de centura in care sa poata avea toate uneltele de care au nevoie pentru a-si desfasura activitatea, fara a mai fi nevoiti sa se deplaseze la bancul de scule ori de cate ori incepeau o operatiune noua. Pretul unei centuri era in jur de 20$ care, inmultit cu numarul de angajati pentru care urma sa fie cumparate, facea ca investitia sa fie destul de mare. Dupa mai multe consultari, conducerea companiei a hotarat sa faca investitia. Rezultatul? O crestere a productivitatii care a crescut incasarile cu o suta zece milioane dolari. Semnificativ, as zice!

 

Care ar fi concluzia?

 

Gaseste echilibrul intre job, familie, prieteni, sanatate! Stabileste-ti prioritatile si aloca-ti timpul necesar pentru ceea ce este important pentru tine!

Identifica paraiele mici din care sa nasca fluviile mari din viata ta! Vei vedea ca le gasesti: de la mail-uri citite inutil, conversatii telefonice sau fata in fata prelungite nejustificat pana la emisiunile TV fara finalitate practica, toate pot fi gestionate mai bine. Evident ca suntem oameni si ne place neprevazutul, surpriza, alternativele. Ceea ce spun eu (si altii) nu inseamna sa ne transformam in roboti care sa aiba totul masurat la secunda sau minut. E vorba de putina atentie la ceea ce este cu adevarat important (fiecare stie, pentru el) si la acele lucruri marunte care pot face, uneori, diferenta intre succes plus implinire si succes (sau nu) plus singuratate, boala sau durere.

 

comments powered by Disqus
×

Newsletter

Ca sa stii in permanenta ce este nou in materie de pregatire pentru business si vanzari, fara sa pierzi ore intregi cautand articole sau carti, te invit sa introduci adresa de e-mail si vei primi saptamanal newsletter-ul nostru. Multumesc.

Nume
Prenume
Email